Н О Ш Њ А

     Сво вријеме постојања Друштва, у чијем су раду кроз 60 година доминирале фолклорна и музичка секција, а које су самим тим биле и најбројније, захтијевале су посебно ангажовање на прибављању одговарајуће опреме и то прије свега народне ношње и инструмената. Бити озбиљан ансамбл, кроз сво то вријеме активности и рада, налагало је такав програмски репертоар којим се могла покрити традиција фолклора свих етничких дијелова Југославије. Отуда је фундус "Чајавеца" завидно богат, јер је ансамбл кроз свој 60-годишњи рад на репертоару има преко 45 кореографија признатих и познатих кореографа.

 

     Нажалост у свом раду ансамбл је имао три значајна прекида, који су били узроком губитка изузетно вриједних дијелова ношње. Па ипак се у данашњем фундусу налази неколико драгоцјених примјерака старих више од 80 година. Како различити народи, у својој традицији имају веома различите пјесме, игре, али и ношње. Значајне разлике постоје и у истом народу у овисности о етно-зони из које потичу. Предходна чињеница наметала је обавезу да се свака кореографија костимира посебно, уважавајући традицију краја у пјесми игри и ношњи из које је потицала.

 

     Ношње које се данас налазе у фундусу "Чајавец"-а, добрим дјелом су прикупљане на терену по селима или су рађене по оргиналним узорцима под будним оком стручњака, тако да су многи дијелови па и цијели комплети ношње данас стари и преко 40 година. Имајући у виду да су се народне ношње престале радити у народу, посвећена је посебна пажња у чувању постојећег фундуса, а орјентација на прикупљању и набавку нове гаранција је будућности ансамбла. Одлука управе, која је трајног карактера, "придружи фундусу сваки вриједан комад народне ношње", орјентација је којом се богати фундус ансамбла. Богатсво данашњег фундуса може се сликовито дочарати чињеницом да се истовремено може костимирати близу 700 играча.