O   НАМА

     Културно-умјетничко друштво "ЧАЈАВЕЦ" основано је 15. Маја 1952. године и за протекло вријеме обрађено је и и јавно изведено преко 45 кореографија народних игара свих крајева бивше Југославије. Заљубљеници фолклора памте овај ансамбл и под именом "Карло Ројц". На преко 5.000 јавних наступа, ансамбле овог Друштва пратило је уживо око 4 милиона гледалаца. Друштво је добитник многих друштвених признања, и побједник многих фестивала у земљи и иностранству.

 

     Најпознатије секције кроз историју друштва су: ликовна, литерарна, пјевачка, драмска, музичка и фолклорна. Кроз секције и ансамбле друштва прошло је више хиљада младих, узраста од 7-27 година. У просјеку, данас друштво броји око 350 активних чланова. На јавним концертима наступа од 25-50 извођача, а ансамбли годишње изводе 40 до 70 умјетничких програма у земљи и иностранству. Са ансамблима су у прошлости, а и данас раде изузетно познати и признати кореографи, кореолози и етно-музиколози.

 

     Ансамбли посједују веома квалитетан и бројно богат фундус народних ношњи, са појединим примјерцима старијим од 80 година. Богатсво се најбоље огледа кроз могућност да се истовремено може костимирати близу 700 извођача. Репрезентативни фолклорни ансамбал народних игара и пјесама, тренутно на репертоару има 36 кореографије и 2 сценско-музичко играчка дијела. Тематске програме ансамбала чине: играчко-пјевачки програми, народни обреди и обичаји, инструментално-пјевачки програми, пјевачки програми,сценко-музичко играчки перформанси и етнокореоревије.

 

 

 

 

 

 

О НАШЕМ ГРАДУ: Бања Лука је највећи привредни и културни центар Републике Српске и са својих 300.000 становника други је град по величини у БиХ. Датира из 1494.године. Подручје града простире се на 1239 km2, a сам град на 150 km2, просјечне надморске висине 164 м. Простире се са обе стране ријеке Врбас, а називају је крајишком љепотицом, због богатсва зеленилом и посебно лијепим дјевојкама.