Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

O   NAMA

     Kulturno-umjetničko društvo "ČAJAVEC" osnovano je 15. Maja 1952. godine i za proteklo vrijeme obrađeno je i javno izvedeno preko 45 koreografija narodnih igara svih krajeva bivše Jugoslavije. Zaljubljenici folklora pamte ovaj ansambl i pod imenom "Karlo Rojc". Na preko 5.000 javnih nastupa, ansamble ovog Društva pratilo je uživo oko 4 miliona gledalaca. Društvo je dobitnik mnogih društvenih priznanja i pobjednik mnogih festivala u zemlji i inostranstvu.

 

     Najpoznatije sekcije kroz istoriju društva su: likovana, literarna, pjevačka, dramska, muzička i folklorna. Kroz sekcije i ansamble društva prošlo je više hiljada mladih, uzrasta od 7-27 godina. U prosjeku, danas društvo broji oko 350 članova. Na javnim koncertima nastupa od 25-50 izvođača, a ansambli godišnje izvode 40 do 70 umjetničkih programa u zemllji i inostranstvu. Sa ansamblima su u prošlosti, a i danas rade izuzetno poznati i priznati koreografi, koreolozi i etno-muzikolozi.

 

     Ansambl posjeduje veoma kvalitetan i brojno bogat fundus narodnih nošnji, sa pojednim primjercima starijim od 80 godina. Bogatstvo se najbolje ogleda kroz mogućnost da se istovremeno može kostimirati blizu 700 izvođača. Reprezentativni folklorni ansambl narodnih igara i pjesama, trenutno na repertoaru ima 36 koreografija i 2 scensko-muzičko igračka dijela. Tematske programe ansambla čine: igračko-pjevački programi, narodni obredi i običaji, instrumentalno-pjevački programi, pjevački programi, scensko-muzičko igrački performansi i etnokoreografije.

 

 

 

 

 

 

O NAŠEM GRADU: Banja Luka he najveći privredni i kulturni centar Republike Srpske i sa svojih 300.000 stanovnika drugi je grad po veličini u BiH. Datira iz 1494. godine. Područje grada prostire se na 1293 km2, a sam grad na 150 km2, prosječne nadmorske visine 164 m. Prostire se sa obe strane rijeke Vrbas, a nazivaju je krajiškom ljepoticom, zbog bogatstva zelenilom i posebno lijepim djevojkama.